Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Thursday, September 10, 2009

Jangan Bunuh Mereka!


Kata seorang teman, Al-Jufri, "Selalulah update blog enta tu. Ingat pesanan Ustaz Syaari, kalau enta asyik tak update blog, enta akan membunuh pembaca blog enta!"

Terima kasih ku ucapkan pada sahabat senamaku yang sungguh kacak lagi baik hati itu. Teguran yang sangat bermakna aku kira.

Adakah anda semua rasa terbunuh? Atau dibunuh2? Anda semua masih hidup kan? Alhamdulillah, aku masih belum membunuh kalian.

Sebenarnya aku cuma nak bagitahu yang semalam adalah 09.09.09. Smart kan tarikh tu? Kalau buat tarikh nikah ok gak kan? Haha.. ke situ pulak. Ha, itu saja yang aku nak bagitahu sebenarnya. Tak apalah, sekurang2nya aku update blog ni kan?

Hehe.. punyalah gempak tajuk entri, rupanya nak bagitahu ini je. Ok r. Nanti aku ceritakan tentang jaulahku ke Alor Setar dan Permatang Pauh. Sabar ye! Aku juga ada projek terbengkalai, iaitu cerpen. Tapi masalah pula melanda, aku punyalah tulis panjang2, tapi 'beliau' tak save pulak. Merugikan je. Pulak tu melemahkan semangat juang aku untuk terus bergiat aktif dalam penulisan kretif berupa cerpen. Kalau aku rajin, aku tulis balik cerita pendek tu.

Esok aku dah nak balik Terengganu. Insya ALLAH, kat kampung nanti aku akan cuba menghapdet blog ni semahunya. Aku cuba.

Jadi, itu sajalah dulu untuk kali ini. Bahasa aku pun dah bertabur2an ni. Maaf la ye. Kita 'temmung' semula la deh. Ok, salam..

7 comments:

TENGKU KHAIRUL IDHAM said...

Saya memang sudah terbunuh gara2 anda!!!

Tapi nasib baik ade nyawa satu lagi...

(Mcm main game power ranger...hahaha3x)

Poziabb said...

Asih...mari blog A'cik...ada benda A'cik nk wi. (bukan DURIANG)

Musafir said...

Salam sahabatku senama?senama ker kta?huhu..bagus2 update la blog selalu..hehe tp blog ana pon x terupdate..

radhiahsyahida said...

ho..update2x!
sian ngat eh ke tetamu mari, balik tgn kosong..
blog come dh..isi kene ade ar..
:)

poziabb said...

IM Irfan Khairi telah menetapkan jadual bahawa setiap hari Selasa dia mesti tulis sesuatu di blognya, so peminatnya sudah sedia maklum jika ingin mendapatkan info terbaru beliau, mereka akan datang pada Hari Selasa...

abu muaz said...

Salam perkenalan tuan.

Nasih Ulwan said...

~Tengku

maaf krn mmbunuh 1 nyawa anda!

~A'cik

xmboh nde laen..nok duriang gop..hehe

~Musafir

ye..kita senama..tp bab ulwan 2 jelah..muhammad nasih bkn..
ye..ana nk update la ni..byk je tajuk n rangka yg ana peram kt draft,malas nk nulis dan publish..hehe..mslh tol!

~rasya

yelah..nk update lani..
xdang sokmo nk wat ganne..
kosong pon kosong r..ambe x sengaja..ambe xmboh r paksa diri ambe nullih sokmo..
tang blog come 2 ambe stuju,isi kena ade ambe x stuju..bkn mmg ade isi k lam blog ambe?

~A'chik

asih x sapa g thp 2..dye mmg wat bisnes kut tenet..mmg r blh..asih nk blajo g,keje psatuan g..mne dang..tp xpe,asih cuba la kut mane2 pon..

~Abu Muaz

Salam pkenalan kembali tuan..cuma sy ingin btulkn sdikit ksilapn,sy bkn tuan,encik sbetulnya.. :)


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.