Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Friday, October 1, 2010

Dari Blog Zakaria Dagang 2

Tahniah Abdul 'Alim dan Nasih!

Abdul 'Alim dan Nasih Ulwan bersama hadiah masing-masing

Himpunan Pemuda Islam Terengganu (HIMPIT) di Kemaman sudah berlalu dengan jayanya. Program kali ini dilihat lebih meriah dari tahun-tahun yang lalu dengan penyertaan yang ramai dari kalangan para pemuda di negeri ini.

Semangat para peserta juga dilihat berkobar-kobar, terutamanya melalui Ikrar dan Sumpah Pemuda yang diketuai oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, Ustaz Mohd Hanafi Abdul Aziz selepas majlis perasmian.

Walaupun ada sebahagian peserta yang 'terpaksa' pulang awal, tetapi kemeriahannya tidak terjejas. Majlis yang dirasmikan pembukaannya pada pagi Jumaat oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi itu ditutup secara rasmi oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut menggantikan Pesuruhjaya pada tengah hari Sabtu.

Alhamdulillah, dua orang anak kami yang menyertai HIMPIT kali ini telah berjaya dalam acara yang disertai. Abdul 'Alim telah muncul sebagai johan dalam Pidato Politik dan Muhammad Nasih Ulwan mendapat tempat ketiga dalam Karaoke Nasyid.

Abdul 'Alim yang menyampaikan pidato dengan tajuk "Peranan Pemuda" telah mengalahkan tujuh peserta lain yang mewakili setiap Kawasan dalam negeri ini. Beliau telah dipilih secara bidan terjun (15 minit sebelum majlis berlangsung) apabila wakil Kuala Nerus yang ditetapkan awal berhalangan.

Sementara itu, Muhammad Nasih Ulwan yang mengalunkan lagu "Menanti Di Barzakh" yang dipopularkan oleh Kumpulan Far East mendapat tempat ketiga daripada 18 orang peserta pertandingan itu.

Tahniah anak-anakku atas kejayaan itu. Berbaloilah kami sekeluarga berkampung di Kemaman selama dua malam satu hari untuk turut bersama berHIMPIT.

No comments:


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.