Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Saturday, March 21, 2009

Tahniah buat Rakan-rakan!


2 Minggu lepas aku dikunjungi sahabat2 sesekolah denganku dulu. Mereka baru pulang dari sekolah bagi mengambil keputusan STAM masing2. Kedapatan pada air muka masing2 ceria dan gembira saja. Terpancar senyum pada riak wajah masing2, menampakkan lagi riang tawa di dalam hati. Aku sempat belajar bersama2 mereka selama 3 tahun di SMAASZA.


Kejayaan mereka kali ini melakar sejarah gemerlapan buat sekolah. Tahun ini (2008) seramai 8 orang yang mendapat 10 mumtaz (straight mumtaz). Suatu angka yang cukup besar sebenarnya. Berbanding tahun sebelumnya yang paling cemerlang hanya seorang, itupun hanya mendapat 9 mumtaz. 2 tahun sebelumnya pula seorang mendapat 10 mumtaz iaitu kekandaku sendiri, Abdullah Haris bin Zakaria yang kini menyambung dirosahnya di Al-Azhar University.


Berikut senarai pelajar STAM di SMAASZA tahun lepas dan keputusan masing2;

- Mu'iz: 10 mumtaz
- Kamal: 10 mumtaz
- Syukri: 10 mumtaz
- Bahar: 9 mumtaz
- Azidi: 6 mumtaz
- Faqeh: 9 mumtaz
- Zahani: 9 mumtaz
- Aiman: 6 mumtaz
- Muzani: 9 mumtaz
- Hafiz: 4 mumtaz
- Jihad: jayyid jiddan
- Amir: 6 mumtaz
- Ulwan: mumtaz
- Qatadah: jayyid jiddan
- Hamdi: jayyid jiddan
- Idham: jayyid jiddan
- Rahman: jayyid jiddan
- Syafiq: mumtaz
- Bukhari: jayyid jiddan
- Khalil: mumtaz
- Azlan: jayyid
- Azwan: jayyid jiddan
- Nabilli: jayyid jiddan
- Khairudddin: 7 mumtaz
- Amin: jayyid jiddan
- Hakim: mumtaz

Tahniah!! Mabruk syeikh...


Kenangan 2 tahun lebih bersama kalian cukup bermakna dan tidak dapat aku letakkan harga! Terlalu mahal! Tidak akan ku jual! Ana bangga dengan antum semua! Bangga punya sahabat2 yang hebat seperti antum!

Suka duka kita menempuh medan tarbiyyah dulu tersemat kemas di jemala otak ini! Bila kita boleh jumpa lagi ya? Nanti antum semua akan ke Mesir, maka tinggallah ana seorang diri di sini berlagu sepi.


Juga buat adik2 yang mengambil SPM tahun lepas terutamanya Shahrir dan Muaz yang mendapat 10A. Kalian kebanggaan kami semua! Teruskan usaha kalian memartabatkan Islam. Kalian menjadi bukti bahawa 'Ghulamud Dakwah' tidak pernah ketinggalan dalam akademik! Malah lebih baik.


Tidak ketinggalan buat Mat yang mendapat johan dalam musabaqah Pidato sempena Maulidur Rasul peringkat Negeri Terengganu. Tahniah Mat! Nanti jangan lupa belanja ana (huhu). Rindu benar ana nak dengar tasyji' daripada enta! STAM nanti buat baik2 ya!

No comments:


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.