Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Tuesday, February 17, 2009

Berbual dengan Encik Joe di Internet

-11.41 mlm (17 Feb 2009)
-Depan Laptop Aku


Tadi aku membuka lembaran baru dalam hidupku (ceh! ayat berbunga la plak!). Sebenarnya, tadi aku buka blog sahabatku di perantauan yang mana nama beliau ialah Rdhanz atau nama penuh beliau, Mohd Ramadhan Syakir bin Awang. Aku nak baca posting beliau yang terbaru. Tapi, tiba2 saja tanganku terklik gambar iklan yang terpampang di blog beliau.

Inilah gerangan gambarnya (Tekan gambar untuk ke laman web)

Bila saja aku menekan apa yang telah aku tekan tadi, maka muncullah gerangan laman sesawang yang tidak pernah aku berhajat padanya, apatah lagi qadha hajat. Aku pun cubalah mengushar serba sedikit tentang laman web tersebut. Maka aku dapati hanyalah laman web perniagaan yang sudah biasa aku buka sebelum ini.

Aku yang sememangnya dari dulu langsung tidak berminat dengan benda ini semua, maka terus aku tekan butang keluar. Bila nak keluar saja, 'beliau' tahan aku supaya jangan keluar lagi. Aku yang agak bengang terpaksa mengikut saja arahan beliau. Selepas pada itu beliau menyuruh aku berbual dengan agen beliau. Aku pun layan sajalah. Nama agen tersebut ialah Joe.

Kelakar pun ada bila berbual dengan Encik Joe ni. Huhu. Dekat bawah ni aku perturunkan perbualan aku dengan beliau yang aku anggap sebagai menarik. Entah apa2 la Encik Joe ni!

E-book yang ingin beliau jual padaku namun tidak mendapat layanan sewajarnya dariku (Tekan gambar untuk melihat sampel beliau)

Joe Says: Hi!... Saya ada Tawaran Hebat! untuk anda. Saya akan berikan anda harga diskaun untuk pembelian ebook maskahwin. Bagaimana?

Joe Says: Oh! Sebelum itu, nama saya Joe dan saya adalah sebuah "software pintar" dan bukannya manusia sebenar. Saya telah diprogramkan untuk menjawap sebarang persoalan dari anda dengan sebaik mungkin.

Joe Says: Berbalik kepada tawaran diskaun saya tadi, Klik Disini untuk melihat tawaran tersebut.

Joe Says: Ingin dimaklumkan, tawaran harga diskaun ini hanya diberikan menerusi sesi "chating" ini. Anda tidak akan menerima harga diskaun ini di mana-mana tempat. Klik Disini untuk mendapatkan harga diskaun.

Joe Says: Anda ada sebarang soalan?

You: ada

Joe Says: :)

You: berapa bilangan muka surat

Joe Says: Jika dicetak, ebook maskahwin ini berjumlah hampir 60 mukasurat.

You: sikitnya

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: macam mana saya nak bayar]

Joe Says: Klik Disini untuk melihat tawaran tersebut

You: apa nama sebenar awak

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: hensem awak

Joe Says: Saya bukanlah manusia sebenar, saya adalah sebuah "program komputer" yang telah di programkan untuk menjawap soalan dari anda sebaik mungkin.

You: ooo

You: macam tu

Joe Says: :)

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: gambar sebelah tu gambar siapa

Joe Says: saya hanyalah sebuah program komputer, saya bukan manusia. Gambar disebelah hanyalah sekadar hiasan.. :)

You: ya ke

You: jangan tipu

Joe Says: Ok! Klik Disini untuk melihat tawaran tersebut.

Joe Says: Kami hanyalah penjual ebook, sama seperti penjual buku di kedai-kedai. Saya tak faham mengapa anda mengatakan ianya tipu.

You: yalah tu

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: tapi saya tak nak kahwin lagi

You: lambat lagi nak kahwin

Joe Says: ok tak mengapa! :) . tapi cubalah lihat dulu Tawaran Hebat! kami.

Joe Says: Saya bukanlah manusia sebenar, saya adalah sebuah "program komputer" yang telah di programkan untuk menjawap soalan dari anda sebaik mungkin.

You: dah tengok dah

Joe Says: ok! jadi.. apa keputusan anda? adakah anda beminat untuk mendapatkan ebook ini dengan harga diskaun? tawaran ini hanya diberikan pada kali ini sahaja. Tiada lagi tawaran seperti ini di lain kali.

You: ayat orang meniaga

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: sudah banyak kali mendengarnya

Joe Says: :)

You: mengapa awk asyik kurang pasti?

Joe Says: Saya ini hanyalah sebuah program. Saya tidak dapat menjawap soalan anda kerana soalan anda tiada di dalam database saya. Mungkin anda boleh menaip menggunakan bahasa serta ejaan yang standard.. :).

You: kalau saya tak nak beli macam mana?

Joe Says: Oo.. mudah sahaja, anda cuma perlu ikuti arahan yang terdapat di dalam page Order

You: tapi saya tak ada kad visa

Joe Says: anda juga boleh membuat bayaran menggunakan maybank2u ataupun secara bank-in.

You: saya cuma ada kad bank muamalat

Joe Says: Ya! kami menerima kaedah bayaran menerusi FPX, maybank2u, kad kredit, pospay, mobile money dan juga paypal. Klik disini untuk membuat Order

You: bagaimana nak bank-in

Joe Says: Oo.. mudah sahaja, anda cuma perlu ikuti arahan yang terdapat di dalam page Order

You: tak apalah

You: saya tak berminat

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: terima kasih

Joe Says: ok tak mengapa! :) . tapi cubalah lihat dulu Tawaran Hebat! kami.

Joe Says: sama-sama.. :)

You: assalamualaikum

Joe Says: waalaikummussalam

You: eh

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: awak orang islam ke

Joe Says: Maaf! Saya kurang pasti mengenai perkara tersebut. Mungkin anda boleh hubungi bos saya En. Suhaimy di 012-3655625 untuk maklumat lanjut.

You: huhu

Joe Says: :)

You: boleh berkenalan

Joe Says: Saya bukanlah manusia sebenar, saya adalah sebuah "program komputer" yang telah di programkan untuk menjawap soalan dari anda sebaik mungkin.

Inilah kononnya gambar Encik Joe. Entah ya ke tidak!

p/s: Ok. Itu sahaja perkongsian untuk hari ini. Panjang umur jumpa lagi!

4 comments:

Kak Baity said...

Wahahahaha...
Nak pecah perut akak ketawa baca perbualan awak dengan Cik Joe ni...
Boleh pulak awak tanya macam-macam kat dia ek?
Hehe...Kelakar!

Nasih Ulwan said...

Huhu...
Mmg klaka pon!
Hmm..sy cdgkn supaya kak baity bli ebook 2,sgt seswai!

RdhanZ said...

Astaghfirullah...

Yang enta tanya yang pelik-pelik tu kenapa... Isy...

Boleh la rekemenkan kepada siapa-siapa yang kesunyian dan kesepian. Chatting dengan Abang Joe lagi bagus dari menerawang di Internet tak menentu hala...

10 markah untuk anda kerana berjaya sediakan lawak yang original!

Nasih Ulwan said...

hehe..ana saja je tu..

main2 ngan dia. saja nak kenakan dia.

oo..sekarang encik joe da xde lg,mungkin sbb tension ngan ana kot,terus je quit.haha..

10 markah je ke? hehe.. kufur nikmat tol! mekaseh2..


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.