Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Friday, February 27, 2009

Picnic a.k.a. Berkelah

-7.30 pg (28 Feb 2009)
-Meja komputer, Baity, Teluk Ketapang

Semalam (Jumaat, 27 Februari 2009 bersamaan 1 Rabi'ul Awwal 1430) aku bersama keluarga besar a.k.a. big family a.ka. usroh kabiiroh belah ayah aku telah pergi berkelah ke Sekayu, Kuala Berang. Ekspedisi kami itu bermula sejak pukul 8.00 pagi dari rumah. Kami berkumpul di rumah Tok di Kg. Batin sebelum pergi bersama2 ke sana.

Kami tiba di tempat yang tidak mempunyai banyak kayu (Sekayu lah tu! huhu...) sekitar jam 10.00 pagi. Sesampainya kami di sana, pastinya aktiviti pertama ialah makan pagi. Aku menibai bihun goreng masakan Mak. Kanak2 istimewa dilihat sudah berendam di dalam air.

Seterusnya tibalah masanya untuk patik bersiram di dalam air (huhu). Mulanya takut juga melihat batu2 yang sebesar alam. Batu sungai dikatakan hidup. Tak dapat dibayangkan batu2 tersebut 20 tahun akan datang. Agaknya lebih besar dari seniorku yang agak sihat, Judin (sorry!).

Di samping mandi-manda, antara aktiviti yang disediakan ialah bakar ayam (BBQ), main badminton, tidur dalam khemah, dan main tangkap gambar.

Sebelum pulang, kami mengadakan sedikit mesyuarat atau boleh juga disebut usrah. Sedikit perbincangan mengenai keluarga dibuat, di samping beberapa keputusan diambil.

Kami pulang pada pukul 5.00 petang. Sebelum straight ke rumah masing2, kami singgah di rumah Cik Ani, keluarga angkat Ablim yang menetap di Binjai Rendah.

Gembira benar hati ini tatkala dapat bertemu dengan Pak2 dan Mak2 sedara serta sepupu-sepapat yang best! Memang best pun! Rasa sangat bertuah lahir dalam keluarga yang menitik beratkan nilai2 Islam dalam kehidupan seharian.

Sekian dahulu laporan, gambar bakal menyusul selepas ini. Wakaka!

Menjamu selera secara berjemaah

Payed, Bayin dan Yah

Ceh dan Yek

Bayin yang kesejukan

Ayard bersama 2 puteri kembar beliau, Raudhah dan Irdina

"Bazzir je mung maghi Sekayu, dok mandi pong!", kataku pada Abang.


Abang kelihatan sedih tatkala tunang tiada di sisi

Ayah pun mandi sekali

Bayin bersama abang beliau

Ayard dan Cik Yu

Budak kat sebelah tu namanya Adhwa' Haikal

Sesi mesyuarat berjalan secara aman tanpa sebarang balingan kerusi

Habis je mesyuarat terus balik ke rumah

No comments:


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.