Pengikut yang Baik Hati

Jiwa Terasing @ Pesbuk!

Masih adakah lagi ghuraba'? Jika ada, kitakah ghuraba' itu?

Di saat orang lain memilih untuk meminum arak, kita menjadi terasing kerana sibuk mencari makanan yang halal.

Di kala orang lain terbiasa dengan skirt dan boxer, kita ganjil kerana tegar mempertahankan jubah dan kopiah di kepala.

Ketika orang lain merasa senang dengan bermain golf, kita dianggap pelik kerana berhenti dari permainan semata-mata untuk mengerjakan solat.

Tatkala orang lain merasa bangga punya kekasih yang ramai, kita diherdik dan diketawakan kerana masih belum punya teman wanita.

Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Tooba lil Ghurabaa’!

Wednesday, April 8, 2009

Analisa Blog Sepanjang 4 Bulan Pertama

10 April 2009

Salam Terasing,

Berikut adalah analisa untuk blog aku yang sudah menghampiri usia 4 bulan lebih. Idea menganalisis blog ini datang daripada pembacaanku di blog Rdhanz (kredit untuk beliau!). Idea ini sangat bagus dan bernas untuk blogger2 sebenarnya. Kita dapat mengkaji dan menganalisis pencapaian dan kesan blog kita kepada umum. Dakwah melalui blog sangat berkesan sebenarnya dan paling diminati berbanding ceramah dan penulisan agama yang agak skema, walaupun dinafikan beberapa pihak (kesan dakwah melalui blog). Sebagai contohnya kekalahan teruk BN pada PRU ke-12 yang lepas adalah kesan daripada penulisan blog. Semua mengakuinya termasuk pimpinan daripada kedua2 belah pihak, PR dan BN sendiri.

Justeru itu, inilah antara hasil daripada analisis ringkas yang dibuat;

Bilangan post sepanjang 4 bulan pertama:

49

Purata post setiap bulan:
12/13

Purata post setiap hari:
0.5 (Maknanya 2 hari 1 post, lebih kurang r)

Post paling mendapat perhatian:
1. Malang yang Tersumbat Hidungnya (8 komen)
2. Abecih: Piyah dah 9 Tahun, Dah Besar! Huhu (6 komen)
3. Annual Grand Dinner BAR Students Society (4 komen)
4. Sambungan Kisah di Sebalik Perjalanan (3 komen)
5. Menjawab Tag untuk Kali yang Kedua (3 komen)
6. Pertama Kali Ditag Orang (3 komen)
7. Berbual dengan Encik Joe di Internet (3 komen)
8. Sambutan Tahun Baru Cina di Mid Valley (2 komen)
9. UIAM Abaikan Konsep Islam (2 komen)
10. Emak Sudah Tua (2 komen)

Post pilihan admin blog:
1. ALLAHlah yang Memberi Kemenangan
2. Hari Esok: Khabarku buat Kuala Terengganu
3. Study Circle: Hudud dan Pelaksanaannya di Malaysia
4. Muhasabah: Ada Apa dengan Hijrah
5. Hari Ini dalam Sejarah
6. Kufur Nikmatkah Kita?
7. TGNA: UMNO Derhaka kepada ALLAH
8. Catatan Jalanan
9. Perak oh Perak: Antara Prinsip dan Maruah
10. Antara Katak, Lembu, Bukit, Bogel dan Bahasa

Pengunjung paling kerap:
1. Penerus Perjuangan (Ayoh)
2. Catatan Perjuangan (Ablim)
3. Pengemis Redha Ilahi ('Abid)
4. Lempengterbakar (Nik)
5. Buku Nota (Rdhanz)
6. Monolog Rasya (Dhiah)
7. Ninja Sufi (Syahir)
8. Pahlawan Berkuda (Faris)
9.
Bekerja untuk Islam (Ayah Mie)
10.
Nasikerabupetro (Kak Baity)
+. Ayah Wa
++. Abreh
+++. Dan lain2 lagi

Blog paling kerap dikunjungi admin:
1. Penerus Perjuangan
2. Catatan Perjuangan
3. Buku Nota
4. Tg Idham Corner
5. Aduka Taruna
6. Saiful Islam
7. Lempengterbakar
8. Bekerja untuk Islam
9.
(^_^)
10. Monolog Rasya
+.
Al-Haqqani
++.
Smile 4 All
+++. Wardatul Syuhada
++++. Read, You'll Conquer The World
+++++. Nur Kasih

Sebagai penghargaan kepada 10 pengunjung paling kerap, aku dengan rendah dirinya nak 'buwi' (bagi) anugerah. Hehe... Ni dia anugerahnya. Kepada nama2 di atas, sila save gambar tersebut ke dalam komputer anda dan kalau boleh letaklah dalam blog anda (kepada yang ada blog je!). Terima kasih! Syukron! Thank you! She She! Arigato! Trimas! Dan lain2 lagi...

2 comments:

monolograsya said...

ores..
koho mantap walau br umo 4 bulan..syabas!

Nasih Ulwan said...

mekasih...
tp kalo nk dbndingkn dgn monolog rasya, mesti la monolog lg mantap..
insya ALLAH mutu pnulisn akn sntiasa dp'tingkatkn dr smasa k smasa


Daripada Tuan Punya Blog

1. Minat menulis adalah datang daripada kesedaran dan rasa tanggungjawab di atas saranan Assyahid Imam Hasan Albanna kerana katanya: "Jangan kamu melawan globalisasi, kerana kamu akan kalah. Hendaklah kamu melawan globalisasi dengan globalisasi juga."

2. Segala kandungan yang ada dalam blog ini adalah pandangan/idea penulis dan tidak semestinya ia betul belaka.

3. Penulis berhak menulis, menganalisis atau mengkritik apa saja (kecuali perkara sensitif) atas dasar 'kebebasan bersuara'.

4. Sesiapa saja berhak menyalin, mengambil atau mencetak mana-mana bahagian dalam blog ini kecuali untuk tujuan selain dakwah seperti untuk tujuan duit dan perniagaan, maka perlu mendapat keizinan daripada penulis.

5. Sesiapa jua boleh menyatakan pandangan atau komen terhadap blog ini atau terhadap penulis sendiri.

6. Penulis boleh dihubungi melalui emel berikut: nasehulwan@gmail.com.